Over ons

Stichting De Literaire Hemel is in 2001 opgericht met als doel de bevordering van meertalige literaire activiteiten. Van oktober tot mei organiseert de stichting zeven bijeenkomsten in café De Amer in Amen. Onder de naam, ‘De Literaire Hemel’ wordt iedere tweede vrijdagavond van de maand aandacht besteed aan Nederlandse en Nedersaksische literatuur. Schrijvers worden geïnterviewd over hun werk, lezen voor en signeren na afloop. In de rubriek ´Hemel of Hel´ worden herinneringen opgehaald aan een overleden auteur. Dat alles omlijst door instrumentale livemuziek. In een boekenstand is werk van de auteurs verkrijgbaar.

Met dit unieke concept op deze intieme locatie legt De Literaire Hemel verbindingen tussen streektaal en het Nederlands, tussen regionale en landelijke schrijvers, tussen gevestigde en nog onbekende namen, tussen schrijvers uit het verleden en het heden én tussen schrijvers en lezers.
De Literaire Hemel trekt bezoekers uit Drenthe en aangrenzende provincies en geniet onder schrijvers en uitgevers bekendheid in heel Nederland.
In De Literaire Hemel werd ook de kiem gelegd voor nieuwe boeken, zoals Hellig Vuur van Lupko Ellen, en voor Zomerzinnen, het grootste literatuurfestival van het Noorden.

jullie houden de literatuur in stand!, zo luiden de laatste woorden uit een bericht van redacteur Tilly Hermans (uitgeverij Atlas Contact) nadat zij in december 2017 te gast was in De Literaire Hemel. Grote woorden, maar Tilly Hermans staat niet alleen met deze uitspraak. Regelmatig krijgt het bestuur achteraf een bedankje voor de bijzondere avond in café De Amer. De formule, de ambiance en de presentatie door Annette Timmer en Albert Haar (in 2018 opgevolgd door Joep van Ruiten) worden gewaardeerd.

In het begin hadden de schrijvers soms geen idee waar ze terecht kwamen. Van Amen hadden ze nog nooit gehoord. Inmiddels is De Literaire Hemel een begrip geworden. Ze laten er zelfs het Boekenbal in Amsterdam voor schieten.

Elly de Waard schreef na haar bezoek aan Amen:

Gisteravond opgetreden in het bruinste blues- en letterencafé van Nederland: De Amer in Cuby-Country! Jawel! In het prachtige Drenthe. Ik had er een heel fijn gesprek over mijn boek met popkritieken en over hoe ik de ontwikkeling van het geheel van de rock zie. Wat een cultuur is daar in dat onbekendste gehucht van Nederland, Amen! Deze avonden met muziek en literatuur worden vrijwel wekelijks georganiseerd en zijn heel boeiend. Gisteren was er eerst Hein Aalders over zijn boek met brieven van Heere Heeresma. Daarna twee jonge dichteressen die deels ook in het Drenths schreven. De interviewers waren heel goed en mede daardoor was dit een avond die ik wat opzet betreft niet zo snel in de Randstad zie plaatsvinden. Ongelukkigerwijze! Hier in het Noord-Oosten van Nederland is nog een honger naar cultuur en dat is geweldig om mee te maken! Het zaaltje was dus stampvol en de sfeer was heel warm. Ik dacht even: waarom ga ik niet in Drenthe wonen?

Ook de bezoekers weten de weg prima te vinden. Iemand schreef na afloop:
Een verrassende avond met vermakelijke elementen en heerlijk inspirerende interviews. Op weg naar huis praten we samen hierover na. Zo is het begin van het weekend goed.

In alle bescheidenheid durven wij te stellen dat De Literaire Hemel geen gelijke kent. Niet in Drenthe en niet in Nederland. Het is véél meer dan een avond praten over boeken. In De Literaire Hemel doe je ontdekkingen. Het zet iets in gang.

Het bestuur van Stichting De Literaire Hemel is in de loop der jaren een paar keer gewijzigd.
In 2022 hebben Jan Harbers (voorzitter), Joep Brinkman (penningmeester), Jolet Dingen (secretaris), Nicolette Leenstra (lid), Annette Timmer (lid) het stokje overgegeven aan de nieuwe stichting. Voortaan valt De Literaire Hemel onder Stichting literaire activiteiten in Drenthe.

Het bestuur van Stichting De Literaire Hemel in 13-12-2014 ; vlnr:

Joep Brinkman, Jolet Dingen, Albert Haar (adviseur), Annette Timmer, Jan Harbers, Nicolette Leenstra