Locatie

Elke tweede vrijdag van de maand in de periode oktober tot mei is De Literaire Hemel in
café De Amer, Amen 20, 9446 PC in Amen.
De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur.

De Amer

Amen is geen Amsterdam, titel van een provinciale beleidsnota. Dat weet Rob Schouten als geen ander. Hij is dichter, schrijver, vertaler, recensent en woont in Amsterdam. In 2007 was hij gast in De Literaire Hemel. Wat wil je ook als je dichtbundel Spijs-amen heet. Hij schreef er over in Rondeten in Amen:

Amen, nooit van gehoord. Mijn optreden in het kader van De Literaire Hemel zou plaatsvinden in café De Amer, natuurlijk, waar anders? denk ik nu, maar toen wist ik nog van niks, damals in 2007. Ik reed er op een winteravond naartoe, ergens rond Hooghalen ging het licht in deze wereld uit en verzeilde ik in de diepe duisternis van het Drentse platteland bij nacht. Ik zag bordjes Westerbork – o, was dat hier? –  en dacht aan de middeleeuwen en andere nog duisterder tijden. Maar ergens brandde licht en daar moest ik zijn. Ik herinner me die avond nog goed, niet zo zeer vanwege de vragen die me gesteld werden of de antwoorden die ik gaf, maar vanwege de sfeer in dat kleine dorpje in de middle of nowhere waar ik desondanks nog even verkeerd reed. De sfeer van een herberg. Het was een beetje alsof ik in een donker bos een verlossend lichtje zag. Voortaan had ik een beeld van Amen.

Voorjaar 2011 logeerde Rob Schouten twee weken in Amen, op uitnodiging van Stichting De Literaire Hemel en Stichting De Amer. Zijn bed stond in De Amer, maar zijn bord bij de dorpsbewoners. Want elke avond at hij bij een Amers gezin. En dat heeft geresulteerd in het fraaie boekje Rondeten in Amen, wat gepresenteerd is op Zomerzinnen 2011 in Amen.