Komende bijeenkomst

Annet Schaap is gelauwerd tekenaar en schrijver. Deze winter zendt de VPRO een televisieserie uit gebaseerd op ‘Lampje’. Volwassenen hebben deze klassieker voor het tweede jaar op rij gekozen tot populairste kinderboek aller tijden.

Jante Wortel uit Assen werd in 2017 als supertalent gecontracteerd door Das Mag Uitgevers. Deze zomer is ‘Weerlicht’ verschenen. Een moedig en knap debuut aldus de lovende recensies.

Literair erfgenaam Gerben Wynia schreef de biografie van C.O. Jellema ‘Aan Rozen Denk Ik In De Winter’. De Groningse dichter kende een moeizame weg naar erkenning van zijn werk en worstelde met zijn homoseksualiteit.

Annet Schaap

(1965) was al een veelgevraagd illustrator van schrijvers als Jacques Vriens en Francine Oomen voordat ze in 2017 debuteerde met het door haar geïllustreerde én geschreven ‘Lampje’. Daarmee won ze de Nienke van Hichtumprijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel, de Vlaamse Boekenleeuw en een nominatie voor de prestigieuze Britse Carnegie Medal. Bovendien prijkt ‘Lampje’ bovenaan ‘De Grote Vriendelijke 100’. Ook vorig jaar stond ‘Lampje’ op één in de verkiezing van favoriete kinderboeken, een initiatief van lezerscommunity Hebban en De Grote Vriendelijke Podcast. Het boek is wereldwijd al in meer dan 25 talen vertaald en bewerkt tot theaterstuk. Vanaf 6 december is de vierdelige familieserie ‘Lampje’ te zien op NPO Plus en van 2 t/m 5 januari op NPO Zapp.

Annet Schaap schreef ook ‘De meisjes’ (2021). Hiervoor bewerkte ze zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. “Zeker weten het interessantste, best geschreven kinderboek van vorig jaar”, aldus de Volkskrant.

Dit jaar verscheen het door haar geïllustreerde ‘Misjka’ waarin het vluchtverhaal van een Afghaanse familie centraal staat.

Jante Wortel

(1996) groeide op in Assen. In 2015 won zij met een kort verhaal de finale van de Kunstbende en een jaar Write Now!-Groningen en de Drentse Talentprijs Cultuur. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ. In 2017 kondigde Das Mag Uitgevers het debuut van een supertalent aan. Toch gingen er nog heel wat jaren en versies overheen voordat ze het boek had geschreven wat ze wilde vertellen.  

‘Weerlicht’ gaat over de verstikkende dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt. “Het verhaal van dit debuut is in potentie weliswaar loodzwaar, maar door de lichte en heldere stijl zit je voortdurend op het puntje van je stoel,” stond in de NRC-recensie met vier ballen.

Gerben Wynia

promoveerde half maart in Groningen op zijn proefschrift ‘Aan Rozen Denk Ik In De Winter.
C.O. Jellema (1936–2003)’. Querido, de uitgeverij waarbij Jellema in 1961 debuteerde met ‘Klein Gloria En Andere Gedichten’, geeft de handelseditie uit.

Jellema bracht zijn vroegste jeugd door in Beilen waar zijn vader predikant was. Hij stierf in Leens. Wynia leerde Jellema in 1986 kennen en bleef tot zijn dood bevriend.  

In zijn biografie laat hij zien hoe Jellema’s leven voor een niet onbelangrijk deel werd beheerst door onzekerheden en angsten. Dichten had voor hem een existentiële betekenis. Pas na lang zoeken vond Jellema een eigen dichterlijke stem. Ook maakte hij naam als vertaler en essayist.

Wynia heeft, als “beredderaar” zoals Jellema hem noemde, onder meer het verzameld werk, een keuze uit de dagboeken, brievenuitgaven en essaybundels bezorgd.