Komende bijeenkomst

Alexander Nieuwenhuis stelt in zijn debuutroman ‘Winterthur’ de vraag hoe om te gaan met de dreigende klimaatramp. Het is een illusie te denken dat de wetenschap alle problemen op kan lossen als de juiste informatie bekend is. 

Koen Schouwenburg debuteert als romanschrijver met ‘Waar zijn de dagen voor.’ Hoofdpersoon Daan komt door paniekaanvallen nauwelijks meer buiten en verschuilt zich in een bunker met boeken.

Mirjam van Hengel kroop in de huid van Dola de Jong, die 20 jaar geleden in New York overleed. De Jong schreef kinderboeken, romans, columns en recensies.

Charlotte de Wolff verzorgt de muziek

Alexander Nieuwenhuis

(1984) is journalist, essayist en wildernisgids. Na zijn afstuderen als theatermaker aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen leefde hij in 2009 een paar weken in een bos in Bulgarije om zich tot de natuur te verhouden, vanuit het idee dat de wereld de verkeerde kant op ging. In 2014 begon hij de Intuïtieve Encyclopedie en hij publiceerde in de ‘Nederlandse Boekengids’ over Menno ter Braak en de Club van Rome. ‘Winterthur’ is zijn debuutroman.

De verteller is naar Winterthur gekomen om de geschiedenis van de Club van Rome te onderzoeken. Waarom werd er niet geluisterd naar de voorspellingen in hun rapport ‘Grenzen aan de groei’ uit 1972. Hij ontmoet een Zwitsers natuurmens, die zich heeft afgekeerd van de maatschappij. En derde persoon is de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, voorloper van Darwin, die onderzoek deed in Latijns-Amerika.

‘Winterthur’ is “een romandebuut dat ertoe doet,” schreef De Volkskrant. “De ideeënrijkdom maakt het een uiterst prikkelende, beklijvende roman,” volgens NRC, die “hopelijk aanzet tot een verandering in ons denken én doen,” aldus TZUM.

Koen Schouwenburg

(1986) is geboren in Assen en woont nu met zijn verloofde en twee vogels in Groningen. Hij is criticus, essayist en docent opleidingen Communicatie en Online Contentcreator aan NHL Stenden. In 2017 verscheen zijn boek ‘Talend naar betekenis: het oeuvre van Connie Palmen.’ Zijn essays en artikelen verschijnen onder meer in NRC Handelsblad, Filosofie Magazine, Trouw en Dagblad van het Noorden. ‘Waar zijn de dagen voor’ is zijn romandebuut. Sinds zijn studententijd ervaart Daan de buitenwereld als bedreigend. Het is een leven zonder uitzicht: constant vraagt hij zich af wat hij toch moet met de dagen die nog in het verschiet liggen. Dan, volkomen onverwacht en na veel mislukte Tinderdates, ontmoet hij Kathy. ‘Waar zijn de dagen voor’, over angst, eenzaamheid en liefde, verschijnt in februari bij uitgeverij kleine Uil.

Mirjam van Hengel

Als er iets kenmerkend was voor Dola de Jong (1911-2003),schrijver, danser, joods, “was het haar strijdvaardigheid. En als er iets was dat haar leven tekende, is dat ze het volhield. Ondertussen kostte het haar de grootste moeite het ‘ergens toe te brengen met de romankunst.’” Dat schrijft Mirjam van Hengel in het nawoord bij ‘Dans om het hart’ de opnieuw uitgegeven debuutroman van Dola de Jong uit 1939.

Mirjam van Hengel (1967) was eerder te gast in De Literaire Hemel om te vertellen over Leo Vroman en Remco Campert. In 2022 kreeg zij de Henriette de Beaufortprijs voor ‘Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert.’ Nu is van haar ‘Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak’ verschenen. Van Hengel noemt het geen biografie. Het is non-fictie, vermengd met andere dingen.