Vrijdag
8 december
2023
20.00u.
Komende bijeenkomst
Marja Pruis schreef een confronterende roman over intiem geluk en huiselijk verraad. In ‘Huiswerk’ legt ze de verwarring bloot waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.
Ewoud Sanders kreeg dit najaar de Taalboekenprijs 2023 voor ‘Het n-woord. De geschiedenis van een beladen begrip’. Het boek gaat over de historie van het woord “neger” in het Nederlands, van de zeventiende eeuw tot nu, en over hoe de betekenisontwikkeling van dat woord ook een spiegel is van de samenleving.
In december is het tachtig jaar geleden dat Theo Thijssen overleed. Peter-Paul de Baar geeft in zijn biografie niet alleen een beeld van Thijssen als mens en literator, maar laat ook zien hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn.

Marja Pruis
Hoe blijf je iemand vertrouwen als alles tegen haar pleit?
Marja Pruis (1959) is redacteur en criticus bij De Groene Amsterdammer. Voor haar essays en columns ontving ze de Jan Hanlo Essayprijs, de J.Greshoffprijs en de J.L. Heldringprijs. Haar romans kregen nominaties voor diverse literaire prijzen.
In ‘Huiswerk’ laat ze personages laveren tussen oordeel en vooroordeel, tussen iemand wantrouwen en iemand geloven. Het gaat over de kloof tussen mensen die iets hebben en mensen die niets hebben, over de klassenmaatschappij en hoe daarmee om te gaan.

Ewoud Sanders
Het woord ‘neger’ in historisch perspectief
Ewoud Sanders (1958) is historicus en journalist. Hij is bekend van de taalrubriek ‘WoordHoek’, twintig jaar in NRC en promoveerde in 2017 op een onderzoek naar joodse personages in jeugdverhalen In 2021 ontving hij de Groenman-taalprijs.
In ‘Het n-woord’, bekroond met de Taalboekenprijs 2023, laat Sanders zien hoe racisme zich in de loop van de tijd heeft genesteld in woorden en uitdrukkingen. Woorden zijn de sleutels tot het verleden. Bij het n-woord is dat een zeer beschamend verleden dat doortikt in het heden. De jury prijst het boek om zijn maatschappelijk én zijn taalkundige relevantie. Het is “gedegen, goed doorvorst, goed geschreven en uitermate leesbaar.”

.
Peter-Paul de Baar
Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist
Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van ‘Kees de jongen’ (1923), zijn bestverkochte boek. Maar hij schreef meer klassiekers, plus een aantal korte verhalen en ook talloze kritische kinderboekrecensies. Alleen al als literator is Thijssen nog steeds van groot belang. Maar in zijn eigen ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. Hij stond 23 jaar voor de klas. Daarna bleef hij het onderwijs dienen: als bestuurder van de onderwijzers-vakbond en socialistisch politicus. Zijn werk is een hartstochtelijk pleidooi voor het vakmanschap van de onderwijzer.
Historicus en journalist Peter-Paul de Baar (1952) houdt zich al zo’n dertig jaar bezig met Theo Thijssen. Hij is medeoprichter en bestuurder van het Theo Thijssen-museum in Amsterdam en medesamensteller van het verzameld werk van Thijssen. En in november kwam zijn biografie uit. “Een feest om te lezen,”aldus de Volkskrant.