Komende bijeenkomst

Gijs Wilbrink werkte acht jaar aan zijn roman ‘De beesten’. Het speelt zich af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. “Een dijk van een debuutroman”, volgens de Volkskrant.

14 April verschijnt ‘Kamp Erika’ van Hester den Boer. Het is het verslag van een persoonlijke zoektocht naar de gruwelijke geschiedenis van dit vrijwel vergeten Duitse concentratiekamp in de bossen bij Ommen.

Bestsellerauteur Judith Koelemeijer schreef ‘Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven’. Daarin laat ze zien door wie de Joodse dagboekschrijfster is gevormd en waarom ze per se niet wilde onderduiken toen ze de kans kreeg.

Gijs Wilbrink (1984) groeide op in Ulft, de IJzerregio, en was jaren zanger en gitarist in punkbands. Hij heeft interactieve media gestudeerd en is medeoprichter van podcastplatform Vriend van de Show en hoofdredacteur van literatuurfestival ILFU in zijn woonplaats Utrecht. Hij begon met het schrijven van blogs en korte verhalen en volgde enkele cursussen. Afgelopen najaar verscheen ‘De beesten’. Inmiddels is de roman toe aan de negende druk.

Het gaat over de Kellers, de beruchtste familie van een dorp aan de Duitse grens. Isa Keller, actief in de punk- en kraakscene in Utrecht, keert terug naar haar geboortestreek om haar verdwenen vader, ooit motorcrosskampioen, te zoeken. Met een dramatische familiereünie tot gevolg.

“Vertelplezier én vertelvernuft, in deze verrassend voldragen en daarmee nogal daverende debuutroman. Die dat hoge niveau bovendien tot het einde toe volhoudt. Het is een roman om ongecompliceerd enthousiast over te zijn”, aldus NRC.

Hester den Boer (1981) is onderzoeksjournalist en fotograaf. Ze voltooide een bachelor Religiestudies, een bachelor Russische Taal en Cultuur en een Master Holocaust- en Genocidestudies aan de UvA. Ze werkt als freelancer voor o.a. De Groene Amsterdammer en schreef ‘Onderdrukt door de Verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu’ (2019).
Na de dood van haar opa ging Den Boer op zoek naar informatie over zijn oorlogsverleden. In de familie werd verteld dat hij in Westerbork had gezeten. Zij ontdekte dat haar opa van februari 1945 tot aan de bevrijding in Kamp Erika in Ommen gevangen zat.

De gevangenen, voornamelijk niet-Joodse mannen, werden hier niet bewaakt door Duitsers, maar door Nederlanders. Martelingen en excessief geweld waren aan de orde van de dag. Na de oorlog kwam op de plek van het kamp een camping – alsof er niets was gebeurd. 

Judith Koelemeijer (1967) is schrijver van literaire non-fictie. Ze brak door met haar familiegeschiedenis ‘Het zwijgen van Maria Zachea’, dat werd bekroond met de NS Publiekprijs, het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs. In 2020 was het het geschenkboek voor de campagne Nederland Leest.

In 2012 kreeg Koelemeijer de vraag of zij de biograaf wilde worden van Etty Hillesum (1914-1943), wereldberoemd vanwege haar postuum gepubliceerde dagboek ‘Het verstoorde leven’. Hillesum ging vrijwillig, als Joods sociaal werker in dienst van de Joodse Raad, naar Westerbork om ‘haar volk’ te helpen en getuigenis te kunnen afleggen van wat daar gebeurde. Ze werd in Auschwitz vermoord. In de biografie worden haar dagboeken en brieven in historische context geplaatst.