Komende bijeenkomst

Daan Heerma van Voss
Rouwen is niet alleen afscheid nemen maar ook kennismaken

Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistieke werk kreeg hij in 2012 De Tegel. Zijn boeken werden genomineerd voor verschillende prijzen. In 2023 verscheen zijn eerste toneelstuk, Lieve vrienden, familie en aanwezigen.
Geen vaarwel vandaag
is zowel een klassieke familiesaga als een moderne autobiografische roman. “Het bevat heel veel van mijn eigen leven, op een gecodeerde manier,” aldus Heerma van Voss.

De jury van de BNG Bank Literatuurprijs was onder de indruk van de wijze waarop deze roman de nodige levensvragen oproept. Het prees het “ronduit indrukwekkende proza, waarin Heerma van Voss tot in detail laat zien hoe groot de kloof is tussen de uit allerlei details bestaande levens van de millennials en het daadwerkelijk ondergaan van rouw.

Martin Hendriksma
Het verzwegen verhaal over een iconisch drankbedrijf tijdens WOII

Martin Hendriksma (1966) is schrijver en journalist. Hij debuteerde met ‘Familievlees’, dat op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2009 kwam. Deze roman is geïnspireerd op de geschiedenis van de voormalige vleesfabriek Udema in Gieten. Van ‘De Rijn’ (2017) en ‘Aan zee’ (2021) maakte hij met Huub Stapel twee reisprogramma’s voor televisie.

De ontdekking van een onderduikruimte in Heemstede zette hem op het spoor van de oorlogsjaren van de Amsterdamse drankenfirma Bols. Hij schreef er “Het geheim van Bols’ over. Daarin gaat het om vragen als wat weegt zwaarder: morele principes of economisch belang? Tot welke prijs blijf je loyaal aan je familie?

Ernst Moltzer, telg uit de ondernemersfamilie achter Lucas Bols, en zijn Oostenrijkse echtgenote Traut Sarnthein wonen in Heemstede. In de loop van 1941 vallen Moltzer de schellen van de ogen als de Bolsdirectie kiest voor de vrijwillige levering van drank aan de Duitse bezetter. Hij stapt op een bootje naar Engeland. Daarna werd niets meer van hem vernomen. Martin Hendriksma loste het raadsel op.

Henk Nijkeuter
Jan Naarding; Drenthes omstreden heilige

Jan Naarding (1903-1963) was een belangrijke cultuurdrager die de Drentse taal, geschiedenis en volkskunde nationaal en internationaal op de kaart zette. Zijn naam en invloed waren na 1945 niet weg te denken uit het literaire leven van Drenthe. Maar later werd hij verguisd vanwege zijn houding tijdens de oorlog. Literatuurhistoricus Henk Nijkeuter deed onderzoek naar het leven en werk van Jan Naarding.

Het eerste deel van deze studie is een biografie waarin Naarding middenin zijn tijd geplaatst wordt, in de samenleving en in de beweging waarvan hij deel uitmaakte.
In het tweede deel worden voor het eerst alle in tijdschriften en boeken gepubliceerde gedichten van Naarding bijeengebracht zijn. Daartoe behoort ook een Drentse vertaling van het Middelnederlandse Reinaert-verhaal. Alle gedichten zijn vertaald in de standaardtaal, zodat ze toegankelijk zijn voor de hedendaagse lezer.